Jeugd Wielrennen

Op deze pagina vindt je informatie over de volgende onderwerpen:

- Algemeen
- Begeleiding
- De ploeg
- Trainingen
- Wedstrijden
- Uitslagen

  • Algemeen

Het begin als jeugdwielrenner bij WV Breda

De jeugdafdeling heeft tot doel het opleiden van wielrenners(sters) in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar om op een speelse en verantwoorde manier de fijne kneepjes van de weg en het veld bij te brengen.

Plezier in het wielrennen staat voorop. Bij WV Breda hebben wij gediplomeerde trainers die weer worden bijgestaan door hulptrainers.

Heb je interesse om te gaan fietsen dan hoef je niet meteen lid te worden. Je mag eerst drie proeflessen nemen en daarna besluit je of je het leuk vindt.

Proefles

Pas in het jaar dat je 7 wordt kun je proeflessen nemen en lid worden. Een proefles kun je volgen op elke reguliere trainingsavond (dinsdag en donderdag van 18.30-20.00 uur). Voor meer info zie de link van training.

Hierna kun je zelf kiezen om de resterende twee te volgen. Om de lessen te volgen hebben wij een leenfiets en helm. Het is ook handig om gemakkelijke kleding te dragen en gymschoenen.

Aanmelden proefles mail: proefles@wvbreda.nl

Fiets huren

Ook kun je als je lid wordt een fiets huren voor de eerste drie maanden, hierna kun je bij van Boxel in Galder een fiets huren als je lid bent van onze vereniging en die je later dan kunt kopen. Voor informatie over de huurfietsen kunt u contact opnemen met de materiaalcoördinator.

mail: jeugd@wvbreda.nl

Meer informatie jeugdafdeling

Wilt u meer weten over de jeugdafdeling neem dan vrijblijvend contact op met jeugdcoördinator John Roks.

mail: jeugd@wvbreda.nl

De Racefiets

Voor je een fiets gaat aanschaffen, moet je wel weten wat je gaat kopen. Het is raadzaam een van de trainers te vragen waar een fiets aan moet voldoen. Elke trainer zal je graag een goed advies geven.

Een fiets mag niet te groot of te klein zijn, en het verzet (verhouding aantal tanden op grootste voor-tandwiel en kleinste achter-tandwiel) moet zodanig zijn dat per pedaalslag (eenmaal rond) niet meer dan de maximale afstand is die geldt voor je leeftijd. Dit is te lezen in de tabel onder, toegestane verzetten.  Per categorie zijn die afstanden verschillend en er is verschil tussen rijden op de weg, baan en in het veld.

Het gaat er dus om hoeveel afstand je aflegt per keer dat je de trapper hebt rondgedraaid. Maar hoe meet je dat? Eerst de ketting over het grootste voor-tandwiel en het kleinste achter-tandwiel laten lopen. Vervolgens de fiets recht achteruit duwen nadat eerst een crank (waar de pedaal aan vastzit) precies naar beneden is gezet. Blijven duwen tot deze crank weer precies naar beneden wijst. De afgelegde afstand vervolgens meten en vergelijken met de maximale afstanden in de tabel. Deze meting gebeurt ook vaak voordat een wedstrijd begint.

Hoe groot of klein een fiets moet zijn, hangt uiteraard van de renner af. Frame-grootte, zadelhoogte, stuurhoogte en -breedte zijn van belang. Ook belangrijk zijn de afstanden tussen stuur, zadel en pedalen; deze bepalen de 'zit'.

Jeugdverzet:

Voor het rijden in wedstrijden zijn afspraken gemaakt voor een bepaald maximaal verzet op je racefiets. In ondestaand overzicht is te zien wat het maximale verzet verhouding is voor jou categorie. De juiste verzet verhouding kun je bereiken door te wisselen van tandwielen voor en achter. Let hier dus op bij de aanschaf van een jeugdracefiets.

Verzettentabel

Categorie weg baan cyclo-cross
1 5,46 m 5,46 m 5,22 m
2 5,46 m 5,46 m 5,22 m
3 5,78 m 5,78 m 5,52 m
4 5,78 m 5,78 m 5,52 m
5 6,14 m 6,14 m 5,87 m
6 6,14 m 6,14 m 5,87 m
7 6,55 m 6,55 m 6,26 m

Doorgaans kom je prima uit met de volgende combinaties (grote voorblad x kleinste achter tandwiel):

Cat 1 en 2: 46x18

Cat 3 en 4: 46x17

Cat 5 en 6: 46x16

Cat 7: 49x16

In alle gevallen kun je dan ook prima met 25 mm brede banden rijden.

Korting bij Van Boxel Tweewielerspecialist
Zoals bij de meesten bekend, maar toch nog eens vermelden, krijgen leden van WV Breda bij
onze sponsor Van Boxel Tweewielerspecialist in Galder 10% korting.

  • Begeleiding

Begeleiders    jeugd@wvbreda.nl
Jeugdcommissie Gerben Pouw, Jean-Pierre Verstraten jeugd@wvbreda.nl
Trainers Anton van Leest, Hans de Gruijter, Mark Rijnders, Johan Roks, Paul van Sighem, Gerard van Dijk, Gerben Pouw, Rob van den Biggelaar jeugd@wvbreda.nl

De ploeg

 

 

Trainingen

Zaterdag ochtend (weg)
Vanaf 1e zaterdag in februari t/m laatste zaterdag in maart - van 10:30 t/m 12:00 uur.
 
Dinsdag en Donderdag avond training (weg)
Vanaf ingang zomertijd tot en met laatste donderdag in september - van 18:30 t/m 20:00 uur.
 
Woensdag avond (veldrijden)
Vanaf derde woensdag in september t/m laatste woensdag voor het NK - van 18:30 t/m 20:00 uur.

Wedstrijden

Je mag als jeugdwielrenner beginnen in het jaar dat je acht jaar wordt. Je hoeft niet te wachten tot je achtste verjaardag, maar het kan al op Nieuwjaarsdag ingaan.

Als je wilt gaan wielrennen, moet er het een en ander worden geregeld. Je meldt je aan bij WV Breda en je krijgt dan van de KNWU een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen. Na het inloggen krijg je in het beelscherm "Mijn KNWU" te zien.

Basislidmaatschap KNWU

Als je lid word van de club krijg je een basislidmaatschap van de KNWU, deze kost € 8,-. Hiermee mag je in het district Zuid West drie keer proberen om een wedstrijd te rijden op een dagkaart. Om deel te nemen heb je dus ook een chip nodig. Deze kun je op de wedstrijddag bij de KNWU in bruikleen krijgen tegen € 10,- borg. Na de wedstrijd lever je hem weer in en krijg je de borg terug. Vergeet de chip niet in te leveren, anders krijg je een boete van € 100,-.

Licentie KNWU

Een licentie is een kaartje (het lijkt op een bankpasje) waarop onder andere je pasfoto staat en waarop jijzelf je handtekening moet zetten.  Op "Mijn KNWU" kun je in de linkerkolom klikken op licentie. Volg voor de rest wat erop je scherm gevraagd wordt. Als je zo'n licentie eenmaal hebt, mag je aan wedstrijden meedoen.

Een licentie voor 2021 kost € 32,-.

Chipmeting

Als je wilt deelnemen aan wedstrijden moet je ook een chip aanschaffen. Deze kun je ook weer aanvragen via "Mijn KNWU" door in de linkerkolom te klikken op chip/stuurbord. Je kunt een chip kopen of huren. Als je pas met wielrennen begint is het handig om hem te huren. Als je de chip thuis hebt gekregen log je weer in op "Mijn KNWU"om hem te registreren.

Rugnummer

Met ingang van 2014 moet elke deelnemer zijn rugnummer zelf afhalen bij de Permanence, dit is een verzamelpunt voor de organisatie om de deelnemers te ontvangen en te registreren voor de wedstrijd. Hierbij wordt je licentiepas ingenomen en krijg je een rugnummer. Dit kan tot uiterlijk 30 minuten voor aanvang dat  je eigen wedstrijd start.

Na de wedstrijd lever je het rugnummer weer in en krijg je de licentie pas terug. Het rugnummer wordt door middel van 4 veiligheidsspelden achter op het wielershirt gespeld. Let hierbij op dat het goed zichtbaar voor de jury wordt aangebracht, het liefst aan de kant waar de jury gepasseerd wordt.

Indeling categorie:

Categorie 1 Jongens in het jaar dat ze acht worden
Meisjes in het jaar dat ze acht worden
Meisjes in het jaar dat ze negen worden
Categorie 2 Jongens in het jaar dat ze negen worden
Meisjes in het jaar dat ze tien worden
Categorie 3  Jongens in het jaar dat ze tien worden
Meisjes in het jaar dat ze elf worden
Categorie 4 Jongens in het jaar dat ze elf worden
Meisjes in het jaar dat ze twaalf worden
Categorie 5 Jongens in het jaar dat ze twaalf worden
Meisjes in het jaar dat ze dertien worden
Categorie 6 Jongens in het jaar dat ze dertien worden
Meisjes in het jaar dat ze veertien worden
Categorie 7 Jongens in het jaar dat ze veertien worden

Afstanden en aantallen

Cat Criterium Tijdrit Ploegentijdrit Cyclocross
1 6 km 2 km 4 km 10 minuten
2 8 km 3 km 6 km 12 minuten
3 12 km 4 km 8 km 15 minuten
4 15 km 6km 10 km 17 minuten
5 20 km 8 km 12 km 20 minuten
6 25 km 10 km 14 km 22 minuten
7 30 km 12 km 16 km 25 minuten

De jury mag renners op achterstand vroegtijdig af laten stappen of af laten sprinten. Dit gebeurt dan zo laat mogelijk.

De jury zal dit doen als de veiligheid dit vereist of om te voorkomen dat achterblijvers de strijd van de voorste renners beïnvloeden.

Het is dus niet zo, dat alleen gedubbelde renners uit de wedstrijd mogen worden gehaald.

Tijdens jeugdwedstrijden mogen per categorie/serie maximaal de volgende aantallen renners deelnemen:

cat Weg Cyclo-cross Baan
1 35 35 8
2 35 35 8
3 45 45 12
4 50 50 12
5 55 55 16
6 65 65 16
7 75 75 20


Afhankelijk van het parkoers kan de consul deze maximale aantallen verhogen of verlagen.

Materiaalpech of vallen tijdens een wedstrijd

Het kan gebeuren dat je tijdens een wegwedstrijd pech krijgt met je fiets, of dat je valt.

Als je behoort tot categorie 1, 2, 3 of 4, en je krijgt pech tijdens het eerste gedeelte van je wedstrijd, dan mag je meedoen bij de volgende categorie of serie. Maar: je wordt dan niet in de uitslag opgenomen. Ook zul je wat eerder de wedstrijd moeten verlaten.
Buiten mededinging meedoen mag overigens niet bij nationale kampioenschappen.

Als je behoort tot categorie 5, 6 of 7 is het anders geregeld. Je mag dan van materiaal verwisselen. Je kunt een ander wiel in je fiets zetten, of desnoods een andere fiets nemen. Let er wel op dat je nog steeds het goede verzet hebt!

Als het parkoers korter is dan 2,5 km, behoef je zelfs geen haast te maken. Je mag dan een rondje overslaan en weer aansluiten bij de groep waarin je zat.
Maar: dat mag weer niet tijdens de laatste 5 km en de laatste 5 ronden! Dan moet je snel verwisselen en direct verder rijden.

Er zit echter een addertje onder het gras: de jury moet hebben gezien dat je pech hebt en de reparatie of het verwisselen moet gebeuren op een door de jury of organisatie aangewezen plaats.
Het reglement zegt dat de pech door de jury moet zijn geconstateerd en erkend.
Als de pech je eigen schuld is, bijv. omdat moeren niet goed vastzaten, dan kan de jury weigeren je een ronde vergoeding te geven.

En als je valt? Dan geldt hetzelfde als bij materiaalpech. Natuurlijk moet het voor de jury duidelijk zijn dat je echt bent gevallen.

En als je voor de tweede keer pech krijgt of valt?
Ook dan moet je (als dat gaat) direct verder rijden, want je mag maar één keer een rondje overslaan.

Bij cyclocross-wedstrijden is het iets anders geregeld.
Als je tot categorie 5, 6 of 7 behoort, mag je tijdens cyclocross-wedstrijden van materiaal verwisselen.
Dat mag ook als je fiets vuil is. Het is dus niet nodig dat je pech hebt.
Dat verwisselen van materiaal moet gebeuren op een door de jury of organisatie aangewezen plaats, de zogenaamde materiaalverzorgingsplaats.
Je hebt bij cyclocross-wedstrijden nooit recht op een ronde vergoeding.

Andere verzorging, bijv. het aanreiken van een bidon, is nooit toegestaan.

Uitslagen - Jeugd

 

 

© 2010 - 2021 WV Breda

Website door Manieu.nl